Standaard officeel
Merchtemse eend
Herkomst : Zoals de naam reeds laat vermoeden, is dit ras inderdaad afkomstig van de streek rond het gelijknamige dorp. Merchtem is een Vlaams-Brabants dorje op 18 km. van Brussel gelegen in een streek die rond het begin van de twintigste eeuw gespecialiseerd was de productie van pluimveevlees voor onze hoofdstad. Merchtem stond immers ook bekend als kweekcentrum voor het Mechels hoen. Over het juiste ontstaan van dit ras is weinig met zekerheid geweten. Men neemt echter wel aan dat de Engelse Aylesburry-eend een voorname rol gespeeld heeft in de stamboom van de Mechelse. Een ander ras dat regelmatig genoemd wordt als voorouder van de Merchtemse is de Dendermondse eend.
Eigenschappen : De Merchtemse is een nutseend op en top. Met haar 3,5 kg behoort ze alleszins tot de zwaarste rassen maar de combinatie met de fijnheid en de kwaliteit van haar vlees plaats haar ook vandaag nog hoog op het ranglijstje van de betere slachteenden. Naast de opbrengst van een smakelijke en dikke eendenbout levert de Merchtemse ook nog een zeer mooi aantal grote eieren die ze helaas niet gemakkelijk zelf zullen bebroeden. De eend vangt vroeg in de lente aan met leggen en gaat meestal lang door tot een stuk in de herfst.
Uiterlijke kenmerken : Qua uitzicht is de Merchtemse een grote dikke eend zonder spoor van wammen en met een horizontale houding. Het gevederte is zoals reeds aangegeven zuiver wit zonder gele aanslag. De snavel, en dat maakt deze eend zo bijzonder, is bleekroze zonder enig spoor van geel pigment. Deze eigenschap heeft ze gemeen met de Aylesburry. Het ontbreken van enig geel pigment werd in deze tijd beschouwd als teken van superieure vleeskwaliteit, getuige hiervan alle andere Belgische vleesrassen. De Merchtemse was dus zeker en vast een typisch product van zijn tijd. De poten zijn wel geel doch dit staat los van het al of niet aanwezig zijn van geel pigment in snavel en/of huid.
Kleurslagen : Merchtemse eenden zijn steeds zuiver wit met in het ideale geval enige blauwachtige schijn in het gevederte.
Status : Zeer zeldzaam tot bedreigd. Dit ras is volledig in handen van nog slechts enkele Vlaamse fokkers en komt slechts uitzonderlijk voor in Wallonië. In Frankrijk komt het sporadisch voor en noemt men het Bourbourgeend. Onbekend in de andere landen.