Aylesbury eend
Herkomst:
Engeland, ontleent zijn naam aan de stad Aylesbury in het Graafschap Buckinghamshire. In 1845 voor het eerst tentoongesteld. Gefokt voor de vleesproductie.
Algemene indruk:
Een grote landeend, lang, breed, hoekig en vlak, diep gesteld.
Vormbeschrijving
Romp: lang en breed, zeer diep door de forse kiel, welke vrijwel evenwijdig aan de grond loopt zonder deze te raken.
Kop: lang met een licht oplopend voorhoofd.
Ogen: vol, hoog in de kop geplaatst.
Snavel: lang, vrij breed en recht, goed aangezet, vanaf de basis in één lijn naar de snavelpunt lopend.
Hals: tamelijk lang, sierlijk gebogen.
Rug: lang, licht aflopend naar de staart, breed, matig gewelfd.
Borst: borst zeer diep en hoekig, met een flinke kiel.
Buik: flinke kiel welke doorloopt tot achter aan het achterlijf, de grond niet rakend.
Vleugels: vrij groot en krachtig, worden los tegen het lichaam gedragen.
Staart: breed, vrij kort, iets gespreid, nagenoeg horizontaal gedragen.
Poten: middellang, stevig. Gevederte: vol, los, rijk aan dons.
Eventuele verschillen tussen woerd en eend
Behoudens enig verschil in gewicht geen opvallende verschillen. De woerd heeft geen opvallende lokken.
Ernstige fouten:
Te geringe grootte; onvoldoende ontwikkelde kiel; op de rug sterk gekruiste vleugeleinden; afwijkende staartdracht.
Fouten:
Bovenstaande ernstige fouten in mindere mate voorkomend; holle snavel; nauwelijks ontwikkelde lokken bij de woerd.
Gewicht: Woerd: 4,0 — 4,5 kg. Eend: 3,5—4,5 kg.
Ringenmaat: Voor beide geslachten: 18 mm.
Kleurslag:
Wit.