Watervogels.be
U bevindt zich hier: Startpagina » Rassen » Lichte eendenrassen » Eend van Vorst

Standaard officeel

Eend van Vorst

Herkomst : Het verhaal van deze eend rond 1890. Herman Bertrand uit Vorst bij Brussel vat het idee op een blauwe eend met goede vlees- en legcapaciteiten te gaan kweken. Bertrand noemde zijn creatie in eerste instantie naar zichzelf en bedacht de latijnse benaming ‘Anas bertrandi’ ofwel ‘Eend van Bertrand’. Later zou deze eend genoemd worden naar zijn woonplaats Vorst. In 1905 werd het ras gelanceerd door een toom van dertig geheel blauwe eenden op een internationale tentoonstelling in de Halfeeuwfeestpaleizen te Brussel. Het waren dertig prachtige blauwe eenden met een fijne zoming zoals de bekende Andalousiërkippen. In 1911 zond de Speciaalclub van de eend van Vorst een lot van 24 eenden van zeer hoge kwaliteit in op de wereldtentoonstelling in het Cristal Palace te Londen met als gevolg dat de vraag vanuit het buitenland naar onze Vorstse eend niet uitbleef. Op een bepaald ogenblik kwam er zelfs een aanvraag van het stadsbestuur van St-Petersburg om 350 broedeieren te exporteren naar deze Russische stad. De bedoeling was dat de eenden daar de stadsparken zouden verfraaien en natuurlijk ook om gebruik te maken van de goede productiecapaciteiten. De twee wereldoorlogen hebben deze ooit wereldberoemde eend quasi volledig uitgeroeid.
Eigenschappen : De Eend van Vorst is een gemakkelijk te houden ras met verschillende goede eigenschappen. De eenden leggen een mooi aantal vrij grote eieren en de kuikens groeien zeer voorspoedig op.
Uiterlijke kenmerken : De Eend van Vorst is een vrij grote eend van bijna 3 kg met een diepe borst en licht opgerichte houding. De legbuik is bij de eenden goed ontwikkeld. Zeer typisch is de blauwe snavelkleur en dit zowel bij de woerd als de eend en bij alle kleurslagen. Vooral in combinatie met een wit gevederte is dit een vrij spectaculair zicht. De poten moeten zo donker mogelijk zijn en liefst ook met donkere zwemvliezen.
Kleurslagen : De meest typische en meest tot de verbeelding sprekende kleurslag is ongetwijfeld de blauwgezoomde. Qua kleur en tekening horen deze gelijk te zijn an de Andalousiërkippen. Jammer genoeg is deze geperfectionneerde tekening tegenwoordig zeer zeldzaam. Andere erkende kleurslagen zijn blauw, parelgrijsgezoomd, parelgrijs, bruin, zwart en wit.
Status : Zeldzaam. Wordt zowel in Vlaanderen en Wallonië gekweekt en dan voornamelijk de blauw (gezoomde) en zwarte. Witte zijn zeer zeldzaam, parelgrijze nog zeldzamer. De andere kleurslagen komen momenteel waarschijnlijk niet meer voor. De afgelopen jaren is de belangstelling voor deze eend iets toegenomen, ook in het buitenland. Vooral Engeland en Duitsland zijn vragende partij.