Standaard officeel
Herkomst : De gegevens over dit eendje zijn zeer schaars. De eerste summiere vermeldingen dateren van begin vorige eeuw. Wijlen Etienne Brandt was de grote voorvechter van dit ras. De eerste standaard van deze eend verscheen in het boek ‘Studie over Hoenderachtigen en Watervogels’ dat hij samen met Prof. Dr. A. Willems schreef in 1971. Wat hij toen beschreef als Semoiseend was uiteindelijk niet veel meer dat een slechte Kwakereend die wat groot was uitgevallen en met een te lange snavel. In 1990, enkele jaren voor zijn overlijden, stapte hij af van deze beschrijving en publiceerde een nieuwe standaard. Over de echte oorsprong is zo goed als niets geweten tenzij dat deze in de vallei van de Semois gelegen is.
Eigenschappen : De Semoiseend is een zeer levendig eendje met weinig nutswaarde. Ze wordt vooral gehouden als siereend en een enkele keer om eieren van wilde eendensoorten uit te broeden. De eenden leggen een mooi aantal vrij grote groenachtige eitjes in het voorjar die ze zelf uitbroeden. De kuikens groeien snel en zonder problemen op.
Uiterlijke kenmerken : De Semoiseend lijkt qua vorm en grootte vrij goed op de Wilde eend. Het lichaam is schuitvormig, eerder lang en afgevlakt. Het gewicht ligt iets boven één kilo. De kop heeft een vlak voorhoofd, platte schedel en vertoont geen ontwikkelde wangen. De Semois is in alle opzichten gestroomlijnd, ook de kop. De snavel is lang in verhouding tot het lichaam en geel van kleur. Oranje snavels dienen zoveel mogelijk uitgeselecteerd te worden. De loopbenen zijn bleek oranje en middellang. Het onderlijn van het lichaam moet boven het hielgewricht blijven wat eigenlijk wil zeggen dat de buik niet mag doorzakken. Naast de gewone Semoiseend is ook de Semoiseend met kuif erkend. Het kuifje moet dan een mooi gesloten pomponnetje vormen en is ingeplant op het achterhoofd
Kleurslagen : Semoiseenden zijn steeds zuiver wit met zo weinig mogelijk gele aanslag.
Status : Zeer zeldzaam. Komt nog het meeste voor in Wallonië, sporadisch in Vlaanderen. In het buitenland onbekend. Gekuifde Semoiseenden zijn extreem zeldzaam.